Kategorije
 
 
 
 
 

Koja je razlika između bakterija i enzima?

Kupci nas često pitaju koja je razlika između bakterija i enzima. Dakle, što su to te bakterije a što enzimi i što je bolje?

Mnogi ljudi često pomiješaju bakterije i enzime te ove slobodne izraze kombinira, jer smatraju da je to isto. Kupci često niti ne znaju, jesu li koristili bakterije, enzime ili čak i kemijske preparate.

Dok su enzimi specifični za raznu upotrebu, bakterijski preparati su puno više univerzalni a imaju i povoljnije cijene nego enzimski preparati. Objasniti ćemo i zašto.

Enzimi su:

  • Biokemijski katalizatori – to znači da posreduju i uvjetuju cijeli niz biokemijskih reakcija.
  • Bjelančevine, dakle proteini – mnogi od njih su izravno proizvele bakterije.
  • Nisu živi – dakle, ne mogu se razmnožavati.
  • Specifični – dakle, svaki enzim omogućava metaboliziranje samo uske grupe, ili čak samo jednog procesa.
  • Ne troše se pri reakcijama koje kataliziraju – stoga moraju negdje isplivati.

Enzimski preparati većinom sadrže mješavinu nekoliko enzima, koji kataliziraju nekoliko biokemijskih reakcija po redu jednu za drugom. Enzimi se rijede te brzo isplivaju iz  supstrata bez obzira je li reakcija protekla ili ne. Osim toga su, kao bjelančevine, vrlo osjetljive na kemijske elemente, toplinu i slično.

Bakterije su:

  • Žive – stoga se razmnožavaju i brzo povećavaju svoj broj eksponencijalnim rastom sve do trenutka, kada potroše sav izvor prehrane – dakle dok ne rastave sve organske otpadne elemente. Drugim riječima, raspadanje organske materije se s vremenom neprekidno ubrzava.
  • „Tvornice“ enzima  – proizvode točno potrebnu količinu i sastav enzima, koji su potrebni za ispunjavanje zadatka – raspad svih dostupnih organskih materija u blizini.
  • Sposobne stvarati „biofilm“ – koji im pomaže zadržati se na supstratu ili u ekosustavu, dok su enzimi već davno likvidirani ili otplavljeni, te tako pričekati na slijedeće razdoblje i  opskrbu „hranom“.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Potpuna (desktop) verzija